Na stronie są już dostępne wyniki dofinansowań projektów.

Wyniki dofinansowań projektów w programie „Młodzież w działaniu – SC Johnson z myślą o innych”.

W programie złożono 25 wniosków z czego komisja dofinansowała 7 projektów. Lista zwycięzców znajduje się poniżej. Mapka przedstawia lokalizacje placówek, które aplikowały w programie. Domki zielone otrzymały dofinansowanie. Zwycięzcom gratulujemy.

Nazwa placówki
Świetlica Środowiskowa w Odrzechowej
Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna w Wieruszowie
Apostolska Grupa Młodzieżowa przy parafii Pleśna
Powiatowa Biblioteka Publiczna w Kępnie
Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii w Ryszewku
Ochotnicza Straż Pożarna w Brudzowie
Parafia Rzymskokatolicka św. Michała Archanioła w Lewinie Kłodzkim

Młodzież w działaniu – SC Johnson z myślą o innych

Program skierowany jest do młodzieży (13+) z małych miejscowości (do 20 000 mieszkańców).

Grupy młodzieży pod nadzorem osoby dorosłej (opiekuna świetlicy, lidera organizacji pozarządowej, proboszcza parafii itd.) mogą przygotować i samodzielnie przeprowadzić akcje pozytywnie wpływające na środowisko lokalne i grupy rówieśnicze.

Dzięki tym działaniom młodzi ludzie z małych miejscowości mają szansę wyrobić w sobie poczucie sprawczości, rozwinąć zdolności organizacyjne i cechy przywódcze. Mamy nadzieję, że w przyszłości młodzież ta stanie się lokalnymi liderami pozytywnych działań.

Jakie projekty można zrealizować?

Poniżej kilka pomysłów z już zrealizowanych projektów lub projektów możliwych do realizacji. Pamiętajcie, że zajęcia/spotkania muszą być systematyczne, cykliczne i trwać przynajmniej 4 miesiące:

• Jeśli lubicie gry komputerowe, w domowym zaciszu spędzacie czas jeżdżąc wirtualnymi samochodami, budując wirtualne światy lub broniąc świat przed niebezpieczeństwami i uważacie, że przydałaby się integracja, wspólne spędzanie czasu to możecie stworzyć projekt, w którym w świetlicy zorganizujecie spotkania i zajęcia w których połączycie pasje do grania właśnie z integracją i zdobywaniem wiedzy, jak mądrze i efektywnie korzystać z nowych technologii. A może zdobytą już wiedzę warto przekazać młodszym pokoleniom? Tak, aby była to rozwijająca rozrywka, a nie droga do uzależnień. Pomyślcie co Wam jest potrzebne w realizacji tych planów i uwzględnijcie to w budżecie.
  • Jeśli w miejscowości brakuje kina, nie macie jak oglądać wspólnie filmów, to może warto pomyśleć o Klubie Miłośników Kina. W ramach jego funkcjonowania można zapoznać dzieci z najpiękniejszymi baśniami, a później na ich podstawie przygotować zajęcia, młodzież może wspólnie oglądać filmy, organizować wieczory tematyczne i inne…
  • Jeśli kochacie sport, lubicie się wspinać, a góry są daleko, to może warto pomyśleć o zajęciach ze wspinaczki?
  • Może potraficie śpiewać i grać na instrumentach i marzycie o stworzeniu profesjonalnego zespołu, który będzie mógł występować na imprezach i spotkaniach w Waszej miejscowości?
  • Może przyglądacie się jak inni tworzą biżuterię, składają modele statków lub samolotów, malują na płótnie i też chcecie spróbować?
  • Może kochacie ogniska, śpiew przy dźwiękach gitary, snucie wieczornych opowieści, ale nie macie jak zorganizować miejsca na profesjonalne ognisko tak, by było bezpieczne.

Pamiętajcie, że każdy pomysł jest dobry, bo jest Wasz i odpowiada na Wasze potrzeby. Pisząc projekt warto pomyśleć, jak połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli ze zdobywaniem i przekazywaniem wiedzy oraz nowych umiejętności.

Terminy

0 lutego 2018
Ostatni dzień nadsyłania wniosków
0 lutego 2018
Ogłoszenie wyników dofinansowań
Koniec przyjmowania wniosków
Days
Hrs
Min
Sec
Działania Terminy realizacji poszczególnych
działań
Czas na przygotowanie dokumentów aplikacyjnych 15.01.2018 – 18.02.2018
Ocena dokumentów aplikacyjnych 19.02.2018 – 22.02.2018
Podpisanie umów, przekazanie dofinansowań 22.02.2018 – 28.02.2018
Realizacja projektów 01.03.2018 – 30.06.2018
Rozliczenie projektów 01.07.2018 – 15.07.2018

Dokumenty

Załączone wzory dokumentów obowiązują w trakcie trwania programu i mają charakter poglądowy.

Instrukcja przesłania wideoaplikacji

1. Wejdź na stronę https://wetransfer.com
  2. Kliknij przycisk w lewym dolnym rogu okienka. Pojawi się możliwość wyboru sposobu udostępnienia pliku.
  3. Wybierz opcję „Link”.
  4. Kliknij „+ Add Files”.
  5. Wybierz plik do przesłania.
  6. Po przesłaniu pliki pojawi się link, który należy skopiować klikając prawym przyciskiem myszy i wybierając opcję „Kopiuj”.
  7. Link należy wkleić w formularzu zgłoszeniowym w sekcji „3. Link do filmu”.
  8. Następnie dokończyć wypełnianie formularza i wysłać.

Uwaga:

1. Zgłaszający niniejszym oświadcza, że jest podmiotem autorskouprawnionym do wideoaplikacji w zakresie niezbędnym do wzięcia udziału w programie oraz, że wideoaplikacja nie narusza praw osób trzecich.
  2. Z chwilą dokonania zgłoszenia do programu Zgłaszający udziela Fundacji Przyjaciółka niewyłącznej, nieodpłatnej licencji do wideoaplikacji, z prawem do sublicencji, na czas nieoznaczony, bez ograniczeń terytorialnych, na następującym polu eksploatacji: publiczne udostępnianie w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym, w szczególności na stronach serwisu facebook.com.
  3. W związku z tym, że w wideoaplikacji jest utrwalony wizerunek osób, Zgłaszający niniejszym oświadcza, że dysponuje zgodą osób, których wizerunek przedstawiono w wideoaplikacji na rozpowszechnianie ich wizerunku w poniższym zakresie (w przypadku dzieci zgodą ich obojga rodziców) oraz wyraża zgodę na rozpowszechnianie przez Fundację Przyjaciółka wizerunku poprzez: rozpowszechnianie wizerunku na stronach serwisów internetowych, w szczególności na stronach serwisu facebook.com.

Przykładowa wideoaplikacja

Złóż wniosek online

Formularz wniosku o dofinansowanie projektu w ramach programu "MŁODZIEŻ W DZIAŁANIU 2018 r."
(* – pole wymagane)
1. Dane kontaktowe
* Nazwa placówki:

* Miejscowość
* Ulica:
* Kod pocztowy: * Poczta:

* Województwo:
* Powiat:
* Gmina:

* Liczba mieszkańców miejscowości, w której znajduje się siedziba placówki:

* Nazwa jednostki prowadzącej (np. stowarzyszenie, ośrodek kultury, urząd gminy, OPS):

* Imię i nazwisko opiekuna grupy:
* Telefon opiekuna grupy:
* E-mail opiekuna grupy:

Strona www:

* Rok założenia placówki:

* Numer konta bankowego (26 cyfr):

* Nazwa i adres właściciela konta:

2. Opis projektu
* 1. Tytuł projektu:

* 2. Cele projektu (cel główny i cele szczegółowe):

* 3. Charakterystyka odbiorców projektu (liczba, wiek, inne informacje):

* 4. Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu:

* 5. Opis projektu wraz z uwzględnieniem poszczególnych etapów realizacji:

* 6. Zakładane rezultaty (wskaźniki liczbowe np. ilość zaangażowanych osób, liczba przygotowanych wydarzeń; wskaźniki jakościowe np. wzrost aktywności mieszkańców, wzrost wpływu mieszkańców na władze lokalne, itd):

* 7. Harmonogram działań z uwzględnieniem poszczególnych etapów realizacji:

* 8. W jaki sposób świetlica zamierza promować projekt? Jeżeli świetlica współpracuje z mediami lokalnymi lub portalami, prosimy o ich wymienienie.

* 9. Krótka informacja o autorach i realizatorach programu (imię, nazwisko, wiek, najważniejsze informacje):

* 10. Jak realizacja projektu wpłynie na autorów i uczestników projektu?

* 11. Dodatkowe informacje:

3. Kosztorys projektu
* 1. Całkowity koszt realizacji projektu:

* 2. Wnioskowana kwota:

* 3. Inne źródła finansowania projektu:

4. Załączniki

Prosimy o załączenie poniżej linków do pobrania plików umieszczonych wcześniej w serwisie https://wetransfer.com
Link do pobrania wideoaplikacji:
Link do pobrania budzetu:
5. Akceptacje warunków
* Zobowiązuję się do koordynowania działań w ramach złożonego projektu (w przypadku otrzymania dofinansowania przez organizację)

* Przeczytałem/am i zapoznałem/am się z Polityką Ochrony Dziecka oraz Konwencją o Prawach Dziecka znajdującymi się na stronie Fundacji Przyjaciółka i zobowiązuję się ich przestrzegać: Polityka Ochrony Dziecka

*Zapoznałem/am się z warunkami programu Fundacji Przyjaciółka i firmy SC Johnson „Świetlice w działaniu – SC Johnson z myślą o innych” oraz akceptuję ich postanowienia.

*Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu na zasadach opisanych poniżej. Administratorem danych osobowych podanych w powyższym formularzu zgłoszeniowym jest Fundacja Przyjaciółka z siedzibą w Warszawie przy ul. Wiejskiej 19. Dane będą przetwarzane w celu przeprowadzenia programu Fundacji Przyjaciółka i firmy SC Johnson „Świetlice w działaniu – SC Johnson z myślą o innych”. Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale konieczne do wzięcia udziału w programie. Dane mogą zostać udostępnione SC Johnson Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Taśmowej 7 w celach kontroli zasad prowadzenia programu oraz Edipresse SA z siedzibą w Warszawie przy ul. Wiejskiej 19 w celu kontaktu z koordynatorami podczas promocji prasowej programu.

Uwaga! Po kliknięciu przycisku "Wyślij wniosek" zaczekaj do momentu wyświetlenia się komunikatu z informacją, czy wniosek został wysłany lub czy wystąpiły jakieś błędy. Na adres e-mail otrzymasz potwierdzenie złożenia wniosku, sprawdź czy dotarł. Będzie zawierał link umożliwiający podejrzenie wysłanego wniosku. Jeśli e-mail nie dotrze i nie będzie go w folderze "spam" skontaktuj się z nami w celu potwierdzenie, że wniosek został zarejestrowany w naszej bazie danych lukasz.piecuch@fundacja.przyjaciolka.pl