Relacja ze spotkania ze Świętym Mikołajem dzieci ze Spytkowa

Po raz pierwszy nasza świetlica działająca przy Szkole Podstawowej w Spytkowie przystąpiła do akcji Fundacji „Przyjaciółka” „Qurier Świętego Mikołaja”. I udało się. W listopadzie dowiedzieliśmy się, że święty Mikołaj spełni marzenia naszych podopiecznych. Przyjęliśmy tę wiadomość z ogromną radością.
Z zaangażowaniem i uśmiechem na twarzy dzieci przystąpiły do pisania listów do świętego Mikołaja, opisując swoje wymarzone prezenty. Potem pozostało nam tylko czekać, ale postanowiliśmy przygotować się jak najlepiej na przyjęcie tak znakomitego gościa. Każdy chciał, by wszystko wyglądało pięknie. Nie da się ukryć, że się to udało.

Wreszcie nadszedł długo wyczekiwany dzień – 21 grudnia 2016 r., w całej naszej szkole panowało wielkie poruszenie. Od rana czuć było świąteczną atmosferę, którą pogłębiał jeszcze bardziej wystrój, składający się m.in. z żywych, pachnących lasem choinek ubranych ręcznie robionymi ozdobami i tradycyjnej szopki, pachnącej sianem. Był to szczególny dzień, ponieważ zgromadził razem wszystkich uczniów, rodziców, nauczycieli, pracowników szkoły i zaproszonych gości.

O godzinie 10.00 ksiądz proboszcz po odczytaniu Ewangelii  rozpoczął naszą małą uroczystość. Następnie dzieci przedstawiły jasełka. Wszyscy w pięknych strojach, z wielkim przejęciem i zaangażowaniem odegrali swoje role. Na scenie zaroiło się od aniołów i pasterzy, a do Dzieciątka, Maryi i Józefa tradycyjnie przybyli Trzej Królowie. Wszystko to przy pięknym śpiewie i dźwiękach kolęd. Dzięki naszym młodym artystom przenieśliśmy się w magiczny czas zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, napełnieni radością oraz wzbogaceni w przeżycia, do których wracamy wspomnieniami.

Okres Świąt Bożego Narodzenia to szczególny czas dla wszystkich. Ludzie sobie bliscy gromadzą się przy wspólnym stole, dzielą się opłatkiem, składają sobie życzenia. Nie zabrakło tego też i u nas… kiedy w tle było słychać kolędę, wszyscy dzieliliśmy się opłatkiem i składaliśmy sobie życzenia. Następnie w świątecznej atmosferze przystąpiliśmy do uczczenia naszego spotkania przy wigilijnym stole. Ale dzieci nie mogły doczekać się najważniejszego gościa. Z wielką niecierpliwością spoglądały na drzwi, nasłuchiwały „Mikołajowych” dzwoneczków. Święty Mikołaj nie zawiódł  dzieci i nie kazał długo na siebie czekać. Około godziny 12.00 zawitał do nas ze Śnieżynkami i ogromnymi workami prezentów. Mikołaj rozmawiał z dziećmi, wysłuchał wielu piosenek  i wierszy przygotowanych specjalnie dla niego. Spotkanie z gościem minęło w bardzo miłej atmosferze. Każde dziecko dostało wspaniały, wymarzony prezent. Wiele dzieci do końca nie wierzyło w to, że otrzymają prezenty o które prosiły, dlatego też ich zaskoczenie i radość były ogromne. Emocji było co nie miara i tyle samo uśmiechu. Słowa, które padły z ust 12 letniej dziewczynki „Znowu zaczynam wierzyć, że istnieją na świecie ludzie o dobrych sercach” oddają sens tej uroczystości. A to wszystko dzięki Fundacji Przyjaciółka i naszym darczyńcom.

W imieniu swoim, wszystkich pracowników i podopiecznych świetlicy przy Szkole Podstawowej w Spytkowie serdecznie dziękujemy za przywrócenie dzieciom wiary, że istnieją ludzie o wielkich sercach, dla których los dzieci nie jest  obojętny. Pamiętajcie, że dobro czynione innym powraca ze zdwojoną siłą.

Z okazji Nowego Roku życzymy Państwu wiele radości, ciepła i życzliwości od ludzi oraz wszelkiej pomyślności w podejmowanych działaniach.
Świetlica przy Szkole Podstawowej w Spytkowie

Galeria zdjęć ze świetlicy Oratorium z Warszawy i Spytkowa

Film ze świetlicy Oratorium z Warszawy

Film podsumowujący tegoroczną akcję

DZIĘKUJEMY WAM WSZYSTKIM. BEZ WAS BY SIĘ NIE UDAŁO!

FUNDACJA PRZYJACIÓŁKA