Charytatywne wydania czasopism

Na co dzień Fundacja Przyjaciółka działa w ramach długofalowych programów, jednak to nie sprawia, że umyka nam los konkretnego dziecka. To dzieci są dla nas najważniejsze!

Aby im pomagać pokonywać problemy, które nam dorosłym wydają się często nie do pokonania często współpracujemy z mediami. Wśród nich są tytuły i portale wydawane przez wydawnictwo Edipresse, które powołało naszą Fundację do życia.

Co roku ukazują się numery charytatywne pism, z których część dochodu jest przekazywana na pomoc dzieciom z konkretnym problemem, najczęściej zdrowotnym. Dzięki tej współpracy udało nam się pomóc wielu maluchom i nagłośnić problemy, z którymi dzieci muszą sobie radzić na co dzień. Wśród takich problemów jest np. FAS (ang. fetal alcohol syndrome), czyli zespół uszkodzeń, który może prowadzić do niepełnosprawności lub poważnych chorób dziecka, a jest skutkiem oddziaływania na nie alkoholu w okresie ciąży. Dzięki tej współpracy pomagaliśmy dzieciom po wypadkach w domu i poza nim, także tym, które przyszły na świat z wadami wrodzonymi czy urodziły się przedwcześnie.

Cyklicznie organizujemy także z miesięcznikiem „Twoje dziecko” wystawę i aukcję charytatywną „Obrazki do pokoju Twojego Dziecka”, na której można wylicytować prace kultowych ilustratorów. Dochód z licytacji jest przeznaczany na pomoc chorym dzieciom.

Podejmujemy również akcje współpracy z takimi magazynami jak Party, Viva!, Poradnik domowy, Pani domu, no i oczywiście Przyjaciółka. Współpracujemy z portalami babyonline i polki.pl

W promowaniu wiedzy o rodzicielstwie zastępczym i problemach dzieci pomaga nam także wielu innych dziennikarzy, którzy rozumieją jak wielką rolę odgrywają media w edukacji społeczeństwa.

Charytatywne wydania czasopism