Informujemy, że z dniem 27.02.2018 r. zakończyliśmy nabór wniosków w bieżącej edycji programu „Zobacz lepszą przyszłość”. Wciąż można dokonać rejestracji dzieci we wnioskach złożonych wcześniej. Można tego dokonać klikając link przesłany w wiadomości e-mail zawierającej potwierdzenie rejestracji lub wpisując swój unikalny identyfikator w oknie u góry formularza.

ZAPROSZENIE DO PROGRAMU
„ZOBACZ LEPSZĄ PRZYSZŁOŚĆ 2018”
(edycja jesienna)

Zgłoś swoją placówkę do jesiennej edycji programu

KLIKINIJ TUTAJ I ZGŁOŚ SWOJĄ PLACÓWKĘ

Zapraszamy do udziału w programie profilaktyki wad wzroku podopiecznych domów dziecka – „Zobacz lepszą przyszłość”. Program realizowany jest przez Grupę Essilor oraz fundację Vision for Life od stycznia 2017 r. Partnerami programu są: Fundacja Przyjaciółka oraz firmy produkujące szkła okularowe: Essilor Polonia Sp. z o.o., JZO S.A., JAI KUDO Polska Sp. z o.o.

Cel programu to wyposażenie w BEZPŁATNE OKULARY (szkła + oprawki) podopiecznych przebywających w opiece zastępczej w Polsce w wieku 5-26 lat. W 2017 r. przekazaliśmy blisko 1000 okularów.

PRZEBIEG PROGRAMU

ETAP NR 1: BEZPŁATNE BADANIA PRZESIEWOWE WZROKU

• W ustalonym wcześniej terminie nasz badający przyjedzie do Państwa pod wskazany podczas rejestracji adres i przeprowadzi przesiewowe badania wzroku
  • Badania są prowadzone przez naszych ekspertów według ściśle określonej procedury przygotowanej zgodnie z międzynarodowymi standardami. Są bezbolesne i prowadzone w formie zabawy
  • W trakcie badań badający wypełnia kartę dla każdego podopiecznego, której kopię otrzymacie Państwo po badaniu
  • Cel badania: wskazanie podopiecznych, u których wykryto podejrzenie nieprawidłowości widzenia i skierowanie ich na badanie okulistyczne
  • Podczas badania dobierane będą oprawy okularowe, aby usprawnić późniejszy proces ewentualnej realizacji okularów (jeśli lekarz okulista faktycznie zaleci okulary)
  • Prosimy, aby podczas badania przesiewowego nad podopiecznymi czuwał opiekun
  • Uwaga: badamy podopiecznych, którzy zostali zarejestrowani w systemie tj. których opiekunowie prawni wyrazili zgodę na badania

ETAP NR 2: BADANIA OKULISTYCZNE W RAMACH NFZ & BEZPŁATNE OKULARY

• Na badanie okulistyczne należy zapisać tych podopiecznych, którzy zostali wskazani podczas badania przesiewowego
  • Badania okulistyczne realizują Państwo we własnym zakresie u lekarzy okulistów, z których usług zazwyczaj Państwo korzystają
  • Po otrzymaniu recept należy przesłać ich skany wraz ze skanami kart badań na adres okulary.essilor@gmail.com, a my w ciągu 30 dni zrealizujemy okulary (szkła+oprawa) bezpłatnie – zostaną dostarczone do Państwa kurierem

JAK SIĘ ZGŁOSIĆ DO PROGRAMU?

• Zapisy na edycję „jesień 2018” rozpoczynają się już 1 VIII 2018 r.
  • Zarejestruj konto użytkownika na stronie internetowej Fundacji Przyjaciółka
  • Zaloguj się na stronie
  • Wypełnij formularz i zgłoś placówkę / placówki na stronie http://www.fundacja.przyjaciolka.pl/essilor/ – otrzymasz maila potwierdzającego zgłoszenie
  • W ciągu 14 dni zarejestruj dzieci z placówki / placówek
  • Poczekaj na kontakt od koordynatora programu i wspólnie ustalcie najlepszy termin wizyty wolontariusza w placówce / placówkach
  • Po badaniu przesiewowym wzroku otrzymają Państwo od badającego kopie kart badań, na których znajdzie się informacja, czy należy podopiecznego skierować na badanie okulistyczne – proszę zarejestrować w ramach NFZ wskazanych przez nas podopiecznych

Limit podopiecznych do zgłoszenia do edycji wiosna 2018 – 2500, do edycji jesień 2018 – 2000.

Więcej informacji:
okulary.essilor@gmail.com, http://www.ChronSwojWzrok.pl

Regulamin programu

Zobacz filmy o naszym programie