Kwota

Pomóż w leczeniu i rehabilitacji Marysi oraz innych chorych dzieci.
Wpłaciliście już: 250 zł

POZNAJ MARYSIĘ

Poznaj Marysię. To malutka dziewczynka, jeszcze nie skończyła czterech lat, a już musi każdego dnia walczyć. Urodziła się z nieuleczalnym i rzadkim zespołem Pradera-Williego. Jego najpoważniejszym i najbardziej charakterystycznym objawem jest ciągłe odczuwanie głodu grożącego śmiercią. Towarzyszy mu wiele innych poważnych problemów np. niskorosłość, obniżona masa mięśniowa, bezdech senny czy wybuchy złości i agresji. Marysia jeszcze długo będzie potrzebowała stałej, specjalistycznej i intensywnej rehabilitacji, na turnusach i na co dzień, polegającej na ciągłych ćwiczeniach z wykorzystaniem różnego rodzaju sprzętów typu:  równoważnie, huśtawki, bieżnie, gigery, rotory, ćwiczenia w kombinezonach oraz w tzw. pająku. Dodatkowo w zależności od zebranych pieniędzy chcielibyśmy jej zapewnić również terapię logopedyczną i terapię ręki oraz pomoc psychologiczną, która przy tej chorobie jest niezbędna.  To dla niej jedyna szansa. Podaruj swój 1% fundacji Przyjaciółka.

JAK POMAGAMY?

Fundacja Przyjaciółka od wielu lat niesie pomoc dzieciom, przede wszystkim tym, które muszą pokonywać w życiu przeszkody, które nam dorosłym wydają się często nie do pokonania: kalectwo, samotność, ubóstwo i odrzucenie.

Pieniądze uzyskane przez naszą fundację z 1 procenta podatku pomogły już bardzo wielu chorym dzieciom w poprawie stanu zdrowia.

Nie trzeba dokonywać wpłat i przelewów, wystarczy wypełnić swoje zeznanie podatkowe i wpisać numer KRS wybranej organizacji pożytku publicznego – na przykład Fundacji Przyjaciółka – KRS 0000074781.

GWIAZDY WSPIERAJĄ MARYSIĘ

Magda Steczkowska
Tomasz Ciachorowski
Apel

CO MUSZĘ ZROBIĆ, ABY PRZEKAZAĆ 1% PODATKU?

• 1. Wybrać organizację pożytku publicznego, na rzecz której chcesz przekazać 1 procent podatku

Listę organizacji pożytku publicznego znajdziesz na stronie:
http://pozytek.gov.pl lub

• 2. Wypełnić odpowiednią rubrykę w swoim rocznym zeznaniu podatkowym /PIT-28, PIT-36, PIT-36L, PIT-37 lub PIT-38/.
  • Wpisz numer KRS wybranej organizacji /np. 0000074781/
  • proponowaną kwotę, która nie przekracza 1 procenta należnego podatku po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy

Urząd Skarbowy przekaże wpisaną przez Ciebie kwotę na konto wybranej organizacji w terminie 3 miesięcy od dokonania rozliczenia.

• 1 procent można przekazać tylko w zeznaniach podatkowych złożonych w terminie.
  • W przypadku niezgodności numeru KRS i nazwy organizacji w zeznaniu podatkowym, podatnik zostanie wezwany do złożenia wyjaśnień.
  • Podatnik nie może podzielić swojego 1 procenta na kilka organizacji.
  • Jeżeli w deklaracji PIT zaznaczysz opcję przekazania swoich danych do Fundacji Przyjaciółka, to będziemy mogli przekazać Ci, jak wydatkowaliśmy pieniądze z 1 procenta podatku.